Dorien

Over mij

1993:

Geboorte

Naast genealogie maak ik ook wenskaarten, illustraties en ander grafisch werk.

www.dotillustratie.be

Ik ben Dorien.


Sinds 2016-2017, tijdens mijn opleiding grafische vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen, heb ik de microbe van de genealogie te pakken. Het was tijdens die periode dat ik ben gestart met het onderzoek naar mijn overgrootvader, een Pools joodse journalist die met zijn familie in 1933 gevlucht is naar Antwerpen.


Aan de hand van enkele verhalen en een handjevol foto's begon ik... Talloze binnen- en buitenlandse archieven passeerden de revue. Verschillende dossiers doken op en al snel werd ik overrompeld door honderden documenten. Ik kocht boeken aan om alles beter te begrijpen, de informatiehoop werd groter en groter. Uiteindelijk besliste ik om gans dit onderzoek, dat toen nog maar 2 jaar bezig was, zelf in een boek te gieten. 


Dit boek geeft de essentie van mijn onderzoek weer, en vertelt uiteindelijk een deel van het verhaal van mijn familiegeschiedenis. 


Ik zat in twee totaal verschillende werelden, die van de grafische vormgeving (modern, uitdagend & zonder regels) en die van de archieven (oud, cliché stoffig & met heel veel regelgeving). Maar toch moest en zou ik een pad vinden of creëren waarbij ik beide zou kunnen uitoefenen.


Vandaar mijn samenwerking met Benoît. Naast opzoekingswerk en begeleiding, bied ik de mogelijkheid aan om genealogisch onderzoek - dat doorsnee bestaat uit abstracte gegevens en heel veel losse documenten - te verwerken in een op maat gemaakt grafisch naslagwerk.2018:

Master

Beeldende kunsten

Sint Lucas, Antwerpen

2023:

Micro -credential

Genetische genealogie en erfgoed

Universiteit Antwerpen

2017:

Tentoonstelling

Not Just A Name
Northern Contemporary Gallery

Toronto, Canada

2020:

Master Na Master

Archivistiek

Vrije Universiteit Brussel