Benoît

Over mij

Ik ben Benoît Vermeerbergen.


Mijn verhaal begint op 01.04.1962 in Villers-Semeuse. Geboren in Frankrijk "SOUS X" en enkele maanden later geadopteerd in België.


Toen ik zes jaar was, ontdekte ik dat ik geadopteerd was.


Mijn tienerjaren bestonden één en al uit vraagtekens naar mijn afkomst – meer bepaald naar mijn biologische moeder.


Ik zocht dan ook zeer bewust een job bij de Dienst Bevolking, zodat ik meer kon leren over deze mysterieuze administratieve wereld en zo evolueerde ik tot de beroepsgenealoog/adviseur die ik vandaag ben.


Ik stortte mij volledig in de wereld van de genealogie & adoptie. Niet alleen om naar mijn eigen biologische moeder te zoeken, maar ook om anderen te helpen bij hun zoektocht.


Na ongeveer 20 jaar intensief zoeken werd het mij allemaal even te veel en wilde ik even afstand nemen van mijn eigen "verhaal". Ik zette de stap om enkele jaren naar het buitenland te verhuizen, maar ook daar deed ik aan genealogisch onderzoek voor anderen.


Mensen helpen met hun adoptieverhaal en de af-en-toe voorkomende reünies geeft enorm veel voldoening. In 2018 werd ik zaakvoerder van “Genealogical Research” en werk ik onder meer voor Genealogie Coutot-Roehrig - Decuyper, Record Click (USA), notarissen, advocaten en het gerecht.

Daarnaast ben ik werkzaam geweest bij Adoptiehuis en Steunpunt Adoptie en werk ik op zelfstandige basis mee aan vele andere projecten.


In 2019 vond ik mijn biologische moeder.

Specialisatie - Familiale genealogie

Freelance opzoeker, drietalig Nederlands*, Spaans, Engels bij Decuyper Genealogie (Coutot Roehrig)

Dit wil zeggen - erfrechtelijk of niet - op zoek gaan naar je voorouders.

Om hier aan te beginnen zijn er gegevens nodig van voorouders die, bij voorkeur, meer dan 100 jaar geleden zijn geboren. Dit vanwege de regelgeving (GDPR / AVG) in België. 


REGELGEVING BURGERLIJKE STAND

- Overlijdensakten worden na 50 jaar openbaar

- Huwelijksakten na 75 jaar.
- Geboorteakten worden pas na 100 jaar openbaar.
 

REGELGEVING BEVOLKINGSREGISTERS


- na 120 jaar zijn ze pas vrij raadpleegbaar


Genealogisch onderzoek is altijd anders - het is afgestemd op de vraag die gesteld wordt. Daardoor is het niet mogelijk om meteen een totaalprijs te bepalen voor een onderzoek. De aard, techniciteit, complexiteit, afstand, grootte, etc van het onderzoek bepaald de prijs.


Voor meer info - mail naar genealogicalresearchbe@gmail.com

Specialisatie - Adoptie

SOUS X - binnenlandse adoptie

Werknemer bij Afstammingscentrum als trajectbegeleider

Een anonieme geboorte - het is raar wanneer je op de plek van je vader en vooral van je moeder enkel maar x'en ziet staan op je geboorteakte. 

Tijdens de Franse Revolutie werden anonieme geboorten gelegaliseerd in Frankrijk. Er werden 'safe spaces' gecreëerd voor vrouwen die anoniem wilden bevallen om illegale kinderhandel en kindermoord tegen te gaan. 


In België is tot op vandaag anonieme of discrete bevalling wettelijk niet mogelijk. Wel beschikt België vanaf 2000 over een eerste vondelingenluik.

Door mijn adoptieverleden heb ik jaren intensief gezocht naar mijn biologische moeder en vader. Deze drive moest en zou ik delen met anderen, net omdat ik weet hoe het voelt. 

Door de jaren heen heb ik met verschillende adoptie-instanties samengewerkt en heb ik aan vele adoptie gerelateerde projecten deelgenomen.


Hieronder een klein overzicht:

Gewezen lid Raad van Bestuur en meedenker bij Vereniging Adoptiekind en gezin

Gewezen lid Raad van Bestuur en adviseur voor Steunpunt Adoptie vzw en maak ik deel uit van de kerngroep van het initiatief a-Buddy

Medeoprichter van Binnenlands Geadopteerd waar ik tevens advies geef


Samengewerkt met Tara Adoptiecoaching

Gewezen lid Raad van Bestuur en meedenker bij Adoptiehuis

Specialisatie - DNA matching

Mede oprichter en in de stuurgroep van het Afstammingscentrum

In 2020 werd het decreet en uitvoeringsbesluit voor het oprichten van een afstammingscentrum en DNA-databank goedgekeurd door de Vlaamse regering. Dit centrum helpt mensen met hun zoektocht naar hun biologische ouders of nageslacht door middel van DNA-stalen. 

Op louter vrijwillige basis kan je als ouder of kind een DNA-staal geven. Wanneer er een match is tussen ouder en kind, worden de personen verwittigd en kan er gekozen worden voor verder contact. 

Er is voor gekozen om zich tot afstammingen in de eerste graad te beperken. Broers, zussen, grootouder of kleinkind worden dus niet gemeld. 

De databank bestaat uit drie registers: 
- het register voor donoren en donorkinderen

- het register voor vondelingen

- het register voor afstandsouders, geadopteerden en metissen


Daarnaast levert het Vlaams Afstammingscentrum ook pyschologische steun en bijstand en kan men er altijd terecht voor vragen met betrekking tot adoptie en afstamming.